1. Fegyver-e az íj?

A világ jelentős részén, ahogy hazánkban is, az íj sportszernek minősül. Vásárlása, tartása nincs korlátozva, de használata körültekintést igényel és az egyéb lövész sportokban alkalmazott szabályok betartását.

 

2. Elengedhetem-e a megfeszített íjat vessző nélkül?

Semmilyen körülmények között ne engedje el a megfeszített íjat a vessző nélkül.
A vessző kilövésekor a nyílvessző tömege az előre csapódó idegre lengéscsillapítóként hat, lefékezve az íj előre csapódását. Ennek hiányában, vagyis ha egy íjat megfeszítünk és vessző nélkül elengedjük, túl azon hogy darabokra törik, sérülést is okozhat.

 

3. Feszíthetem-e az íjat hosszabban, mint az íj műszaki adatlapján szereplő húzáshossz?

Semmilyen körülmények között ne feszítse túl az íjat, mert eltörhet és balesetet okozhat. Fontos szabály, hogy az íjat mindig a műszaki paramétereiben meghatározott húzáshosszig feszítsük.

 

4. Hogyan tároljam az íjat?

Az íjat mindenképpen a leajzott állapotban kell tárolni. Ellenkező esetben használhatósága jelentős mértékben csökken. Akkor járok el helyesen, ha az íjam csak addig van felajzott állapotban, amíg használok.

 

5. Hogyan ajzom fel és le az íjat?

Az íjak felajzása és leajzása különös körültekintést igényel, a markolatot a fenekünknél támasztjuk, az íj szarvat pedig a sípcsontunknál, ügyelve arra, hogy mindkét íj kar azonos mértékben hajoljon. Az íj szarv ne érintse a talajt és ne csavarodjon.

 

6. Sérülhet-e az íj szállításkor?
Az íjat leajzott állapotban, egy vászontasakba csomagoljuk úgy, hogy az ideg az íj testre van csavarva. Ezt következően egy kartondobozba kerül, ami biztosítja, hogy sértetlenül érkezzen a megrendelőjéhez.
Elővételkor, ha nem találják meg az íjra csavarva az ideget, ellenőrizzék le, hogy nem-e maradt a tasakban. Érdemes ezt a későbbi használatnál is leellenőrizni.

 

7. Érzékeny-e az időjárásra az íj?
Amilyen időjárást az íjász kibír, azt az íj is kibírja. Íjaink Szaúd-Arábiától Kanadáig mindenütt használatban vannak, de óvjuk az esőtől és tűző naptól.

 

8. Mennyi az íj élettartama?

Az íjaknál szerepel az a dátum, mikortól gyártjuk, de ettől a dátumtól kezdve ezek használatban is vannak. A Kassai íjak generációkra vannak tervezve.